10 Arctische zomers


“Gids Arjen vertelt….”

Mijn verblijf op Spitsbergen in 2010 was mijn 10e bezoek aan deze noordelijke archipel. De eerste drie zomers kwam ik daar als doctoraalstudent en heb ik onderzoek gedaan aan Brandganzen met Maarten Loonen. Voor mijn derde seizoen werd ik gevraagd om als gids te gaan werken voor Oceanwide Expeditions zodra m’n onderzoek klaar was. Dit bleek veel leuker dan het doen van onderzoek. De daarop volgende zomers bracht ik dus grotendeels op een schip door, varend rond Spitsbergen. De laatste seizoenen heb ik een aantal verschillende dingen gedaan, kamperen tijdens een onderzoeksexpeditie, zeilen op een boot met toeristen en kamperen met een groep toeristen.

Gedurende deze maanden heb ik vele bijzondere dingen beleefd. Ik heb mooie vogels gevonden, het verlaten landschap van de poolwoestijn ervaren, de onverwachte schoonheid van de toendra ontdekt en mooie ontmoetingen gehad met Walrussen, IJsberen en zelfs met de zeer zeldzame Groenlandse Walvis.

Deze lezing is anders van opzet dan mijn andere lezingen, die allemaal een biologisch thema hebben. Tijdens deze lezing neemt “gids Arjen” u mee op reis naar de afgelegen plekken boven op onze wereld: het Noordpoolgebied.